fbpx

ЛАВАНДА-Што треба да знаеме за неа?

Од античките времиња лавандата е позната како миризливо растение, кое исто така е посакувано од голем број луѓе. Широко се користи во народната медицина како лек. Широка примена наоѓа во индустријата за производство на парфеми,за арома на сапуни и во производство на бои и лакови.

Од цветовите на лавандата исто така се произведуваат производи за заштита од молци, чаеви, зачини во кулинарството, ароматизирани производи.
Сигурно сте се запрашале како се извлекува есенцијалното масло? Есенцијалното масло се екстрахира со дестилација на пареа. Како и сите етерични масла, тоа не е чиста мешавина, туку комплексна мешавина на природни фотохемиски материи, линалол и линаил ацетат. Широка примена наоѓа во козметиката и фармацевтската индустрија - парфеми, кондиционери, креми и друго. Исто така се користи за ароматерапија. Кога се додава во инхалатор или небулизатор, маслото од лаванда се користи за лекување на кашлица и респираторни инфективни заболувања. Има силни антисептични и антиинфламаторни својства. Маслото има жолто-зелена боја и кога се складира правилно, има силна и интензивна арома малку поинаква од онаа на цвеќињата. Освен линалол и линалил ацетат, тоа содржи уште гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, терпинеол, кумарин. Највредните од естерите се линалацетат, во зависност од условите на раст на растенијата, овој естер се движи од 30 до 60%.

Се верува дека француското масло од лаванда добиено од алпски растенија од лаванда обезбедува најдобар квалитет. Бугарското масло од лаванда е високо ценето и барано во светот. Се карактеризира со долготрајна и деликатна арома, иако содржината на линал ацетат е ниска. Од 2011 година, Бугарија е признаена како најголем светски производител на лаванда.

Цветовите на лавандата се богати со нектар, од кои пчелите прават висококвалитетен мед, кој од своја страна се нуди на светските пазари како премиум производ. Во некои земји  се засладени и се користи како декорација на торта. Често лавандата се меша со црн, зелен или билен чај, додавајќи свежа и релаксирачка арома и вкус. Во САД од лавандата се прави сируп, а сушените лаванда пупки се користат за правење на лаванда слатки, мафини, бонбони и на т.н. "Шеќер од лаванда".

Лавандата свое место наоѓа и во медицината, каде интересен факт е дека во текот на Првата светска војна лавандуловото масло се користело широко во болниците со цел дезинфекција на подовите и ѕидовите. Денес таа е широко употребувана во комбинација со други билки, како и во разни спа третмани за освежување и негување на кожата. Во народната медицина, инфузиите од лаванда се користат за смирување на убоди од инсекти, изгореници, акни и главоболки.

No Internet Connection